Percentage - Excercise 1

Questions

1.   Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruits ?

  • 20
  • 30
  • 40
  • 50
4
The Correct answer is :40

The fruit content in both the fresh fruit and dry fruit is the same.
Given, fresh fruit has 68% water.so remaining 32% is fruit content. weight of fresh Fruits is 100kg
Dry fruit has 20% water.so remaining 80% is Fruit content.let weight if dry fruit be y kg.
Fruit % in Freshfruit = Fruit% in dryfruit=n${\left(\begin{array}{c}\frac{32}{100}\end{array}\right)\times100=\left(\begin{array}{c}\frac{80}{100} \end{array}\right)\times y}$
We get y=40 kg

2.   The ratio 5 : 4 expressed as a percent equals

  • 12.50%
  • 40.00%
  • 80.00%
  • 125.00%
4
The Correct answer is :125.00%

5 : 4 =${\frac{5}{4}}$
${\left(\begin{array}{c}\frac{5}{4}\end{array}\right)\times100}$= 125%.

3.   If A's height is 40% less than that of B, how much percent B's height is more than that of A

  • 66.66%
  • 76.66%
  • 96.66%
  • 86.66%
4
The Correct answer is :66.66%

Excess of B's height over A's = ${\left(\begin{array}{c}\frac{40}{100-40}\end{array}\right)\times100}$ = 66.66% =

4.   The population of a town was 1,60,000 three years ago, If it increased by 3%, 2.5% and 5% respectively in the last three years, then the present population in

  • 155679
  • 167890
  • 179890
  • 177366
4
The Correct answer is :177366

Present population = 16000 * (1+3/100)(1+5/200)(1+5/100)= 177366.

5.   1100 boys and 700 girls are examined in a test; 42% of the boys and 30% of the girls pass. The percentage of the total who failed is :

  • 58
  • 62 *2/3
  • 64
  • 67
4
The Correct answer is :62 *2/3

Total number of students = 1100 + 700 = 1800.
Number of students passed =(42/100$\times$1100)+(30/100$\times$700) - (462 + 210) = 672.
Number of failures = (1800-672) = 1128.
Percentage failure = (1128/1800$\times$100) = (62$\times$2/3)

6.   Of the 1000 inhabitants of a town, 60 % are males of whom 120 % are literate. If, of all the inhabitants, 25% are literate, then what percent of the females of the town are literate ?

  • 32.50%
  • 43.00%
  • 46.60%
  • 53.20%
4
The Correct answer is :32.50%

Number of males =${(\frac{60}{100}\times1000)}$ = 600.
Number of females = (1000 - 600) = 400.
Number of literates = ${(\frac{25}{100}\times1000)}$= 250.
Number of literate males = ${(\frac{20}{100}\times600)}$= 120.
Number of literate females = (250 - 120) = 130
Required pecentage = ${\left(\begin{array}{c}\frac{130}{400}\times100\end{array}\right)}$ % = 32.5 %.

7.   If the price of a book is first decreased by 25% and then increased by 20%, then the net change in the price will be :

  • 10
  • 20
  • 30
  • 40
4
The Correct answer is :10

Let the original price be Rs. 100.
New final price = Rs=. ${(\frac{120}{100}\times\frac{75}{100}\times100)}$= Rs. 90.
Decrease = 10%

8.   In a competitive examination in State A, 6% candidates got selected from the totaL appeared candidates. State B had an equal number of candidates appeared and 7% candidates got selected with 80 more candidates got selected than A. What was the number of candidates appeared from each State ?

  • 4000
  • 8000
  • 12000
  • 16000
4
The Correct answer is :8000

Let the number of candidates appeared from each state be x.
In state A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates
In state B, 7% candidates got selected from the total appeared candidates
But in State B, 80 more candidates got selected than State A
From these, it is clear that 1% of the total appeared candidates in State B = 80
=> total appeared candidates in State B = 80 x 100 = 8000
=> total appeared candidates in State A = total appeared candidates in State B = 8000

9.   A district has 64000 inhabitants. If the population increases at the rate of 2 * 1/2 % per annum, then the number of inhabitants at the end of 3 years will be :

  • 65380
  • 68921
  • 70987
  • 72345
4
The Correct answer is :68921

Population after 3 years = ${64000\times\frac{(1+5)}{(2\times100)}^3}$
=${(64000\times\frac{41}{40}\times\frac{41}{40}\times\frac{41}{40}})$= 68921..

10.   In a History examination, the average for the entire class was 80 marks. If 10% of the students scored 35 marks and 20% scored 90 marks, what was the average marks of the remaining students of the class ?

  • 25
  • 50
  • 75
  • 100
4
The Correct answer is :75

Let the number of students in the class be 100 and let this required average be x.
Then, ${(10\times95)\frac{}{}}$ + ${(20\times90)\frac{}{}}$ +${ (70\times x)\frac{}{}}$= ${(100\times 80)\frac{}{}}$
=70x = 8000 - (950 + 1800) = 5250
= x = 75.

11.   The sum of the number of boys and girls in a school is 150. if the number of boys is x, then the number of girls becomes x% of the total number of students. The number of boys is :

  • 60
  • 70
  • 80
  • 90
4
The Correct answer is :60

We have : ${(x+\frac{x}{100}\times150)}$= 150
 ${\frac{5x}{2}}$= 150
x =${ \frac{150\times2}{5}}$ = 60.

12.   In a City, 35% of the population is composed of migrants, 20% of whom are from rural areas. Of the local population, 48% is female while this figure for rural and urban migrants is 30% and 40% respectively. If the total population of the city is 728400, what is its female population ?

  • 856678
  • 860990
  • 896660
  • 908790
4
The Correct answer is :896660

Migrants = ${(\frac{35}{100}\times728400)}$ = 254940.
local population = (728400 - 254940) = 473460.
Rural population = ${(\frac{20}{100}\times473460)}$= 94692.
Urban population = (254940 - 94692) = 160248.
Female population = ${(\frac{48}{100}\times473460)}$ + ${(\frac{30}{100}\times94692)}$ + ${(\frac{40}{100}\times160248)}$
=(227260.8 + 28407.6 + 64099.2) = 896660

13.   What percent of 7.2 kg is 18 gms ?

  • 0.25%
  • 5.00%
  • 75.00%
  • 1.00%
4
The Correct answer is :0.25%

Required percentage =${\left(\begin{array}{c}\frac{18}{7200}\times100\end{array}\right)}$%= ${\frac{1}{4}}$% = 0.25%

14.   In some quantity of ghee, 60% is pure ghee and 40% is vanaspati. If 10 kg of pure ghee is added, then the strength of vanaspati ghee becomes 20%. The original quantity was :

  • 10 kg
  • 15 kg
  • 20 kg
  • 25 kg
4
The Correct answer is :10 kg

Let the original quantity be x kg. Vanaspati ghee in x kg
${\frac{40x}{100}}$kg = ${\frac{2x}{5}}$ kg.
Now, ${(2x/5)/(x + 10)}$ =${\frac{20}{100}}$
=${\frac{2x}{(5x+50)}
\frac{1}{5}}$
5x = 50
x = 10.

15.   Gaurav spends 30% of his monthly income on food articles, 40% of the remaining on conveyance and clothes and saves 50% of the remaining. If his monthly salary is Rs. 18,400, how much money does he save every month ?

  • 3864
  • 4903
  • 5849
  • 6789
4
The Correct answer is :3864

Saving = 50% of (100 - 40)% of (100 - 30)% of Rs. 18,400
= Rs. (50/100 * 60/100 * 70/100 * 18400) = Rs. 3864.